Kalendarz

P W Ś C P S N
« Sie   Lis »

Monthly Archives: Październik 2018

18 października 2018 roku obfitował w wydarzenia kulturalne. W tym dniu w Warszawie, na zaproszenie Fundacji „Po Drugie”, Dyrektor DMiDz – Beata Jędra wraz z pedagogiem i wychowankiem Bartkiem Dudzikiem, uczestniczyli w premierze książki i audiobooka „Dowód dojrzałości”.
W skrócie działania fundacji skupiają się na umożliwieniu powrotu do społeczeństwa młodzieży przebywającej w placówkach resocjalizacyjnych.

Podczas uroczystości miało miejsce spotkanie z autorami w/w książki, a znana aktorka Krystyna Janda odczytała fragmenty ostatniego rozdziału. Nie zabrakło wspólnych zdjęć i autografów. Każdy, kto chciałby przyłączyć się do akcji budowy domu dla samotnych matek prowadzonej przez Fundację „Po drugie”, może zakupić wspomnianą książkę i zasilić ten szczytny cel.

W dniu 18 października 2018 roku, w Warszawie na terenie dzielnicy Wawer, odbyła się kolejna już gala zorganizowana przez Fundację PolishOrphansCharity, pomagającą uzdolnionym artystycznie dzieciom znajdującym się w trudniejszej sytuacji materialnej.

Wśród zaproszonych gości nie zabrakło również Ambasadora Kanady.

Podczas gali,  uzdolnionym artystycznie  i manualnie dzieciom i młodzieży z terenu Mazowsza, wręczono stypendia w wysokości  1000 dolarów kanadyjskich, z przeznaczeniem na dalszy rozwój ich zainteresowań, pasji i  talentów. Wśród wyróżnionych kolejny raz znalazł się nasz wychowanek – Bartłomiej Dudzik.

Uroczystość został uświetniona występami stypendystów fundacji oraz koncertem Marcina Stycznia, który zaprezentował kilka utworów kanadyjskiego barda – Leonarda Cohena.

Bartkowi i pozostałym stypendystom serdecznie gratulujemy.

40 lat temu wierni kościoła chrześcijańskiego z wielką radością przyjęli wiadomość, że nowym ojcem świętym został Polak, metropolita krakowski, kardynał Karol Wojtyła. Aby uczcić to pamiętne wydarzenie nasi wychowankowie, wraz z innymi osobami sprawnymi inaczej wzięli udział w I Memoriale Sportowy im. św. Jana Pawła II, którego celem było uzyskanie dystansu 9665 długości w pływaniu i bieganiu, co symbolizuje czas trwania pontyfikatu naszego papieża.