Monthly Archives: Grudzień 2018

„W obliczu żłóbka rozumiemy, że tym co posila życie nie są dobra, lecz miłość, nie zachłanność ale miłosierdzie„ – powiedział papież Franciszek.
Wieczerzę wigilijną, którą w tym roku przygotowaliśmy wraz z wychowankami, aby móc spotkać się i połamać opłatkiem z ludźmi o wielkich sercach, niosących uśmiech i radość dla naszych podopiecznych, obchodziliśmy już 18 grudnia.
Uroczystość, rozpoczęła dyrektor Beata Jędra przywitaniem gości a następnie kontynuowaliśmy występem naszych podopiecznych z Jasieńca, zachęcając również gości
do włączenia się w śpiew kolęd i pastorałek.
Niepowtarzalnymi gośćmi na tegorocznym spotkaniu Wigilijnym byli aktorzy
z Teatru Polskiego w Warszawie, którzy w ramach akcji „ Teatr Polski Dzieciom na Gwiazdkę”, przypomnieli opowieść Jana Brzechwy pt. „Podróże Pana Kleksa”, wprowadzając wszystkich obecnych w nastrój pełen radości i uśmiechu a nawet czasu dzieciństwa.
Przed połamaniem się opłatkiem fragment ewangelii o narodzeniu Chrystusa z pisma św. przeczytał a następnie błogosławił, w-ce dyrektor radomskiej Caritas, ks. Damian Drabikowski.
Po zakończonych życzeniach oraz spożyciu potraw przygotowanych przez nasze niezastąpione kucharki przedstawiciele zaprzyjaźnionej firmy „Polkomtel” wręczyli po raz kolejny prezenty Mikołajkowe naszym wychowankom. Jak co roku, nasi podopieczni dostali również kosze słodyczy, przywiezione przez panią Jolantę Pilecką .
Dziękując za wspólnie spędzony czas, za przychylność oraz okazaną dobroć pragniemy złożyć serdeczne życzenia wszystkim zaproszonym gościom polecając opiece naszemu Zbawicielowi, Jezusowi Chrystusowi.

Święty Mikołaj to jak wszystkie dzieci doskonale wiedzą – postać starszego mężczyzny z białą brodą ubranego w czerwony strój, który wedle różnych legend i baśni w okresie Świąt Bożego Narodzenia rozwozi dzieciom prezenty. Dzięki sprawnej pomocy ludzi ogromnego serca w powszechnej świadomości zatarł się tradycyjny wizerunek Świętego Mikołaja.
    W naszej placówce przebywają przeważnie starsi podopieczni, którzy równie gorliwie oczekują na Św. Mikołaja. Wierzą oni w magię świętego, która polega na idei czynienia dobra, postrzegają postać Świętego Mikołaja nie jako konkretną osobę, ale człowieka o dobrym sercu. Wizyta ta to zawsze wzruszający i obfitujący w serdeczność czas. To bez wątpienia czas, kiedy ludzie dostrzegają dobro w innych, kiedy serca otwierają się na drugiego człowieka. W naszej placówce długo oczekiwany gość zjawił się z prezentami kilkukrotnie.

Wychowankowie naszej placówki na łamach strony internetowej Domu Matki i Dziecka w Jasieńcu Iłżeckim Dolnym pragną podzielić się wspaniałą informacją. Uczestnicy konkursu XI edycji na „Kartkę świąteczną Wojewody Mazowieckiego” otrzymali dwa wyróżnienia. Kasia Łoboda (lat 10) i Kasia Suwała (lat 13) otrzymają od Organizatora konkursu Karty podarunkowe, a ich prace zostaną wysłane do najważniejszych osób w państwie. Największą jednak radością dla naszych wychowanek nie będzie otrzymanie prezentu, ale wizyta samego gościa, już z niecierpliwością go oczekujemy. Jednocześnie składamy gratulacje autorce zwycięskiej pracy – Natalii.