Kalendarz

P W Ś C P S N
« Lis

Monthly Archives: Grudzień 2018

Święty Mikołaj to jak wszystkie dzieci doskonale wiedzą – postać starszego mężczyzny z białą brodą ubranego w czerwony strój, który wedle różnych legend i baśni w okresie Świąt Bożego Narodzenia rozwozi dzieciom prezenty. Dzięki sprawnej pomocy ludzi ogromnego serca w powszechnej świadomości zatarł się tradycyjny wizerunek Świętego Mikołaja.
    W naszej placówce przebywają przeważnie starsi podopieczni, którzy równie gorliwie oczekują na Św. Mikołaja. Wierzą oni w magię świętego, która polega na idei czynienia dobra, postrzegają postać Świętego Mikołaja nie jako konkretną osobę, ale człowieka o dobrym sercu. Wizyta ta to zawsze wzruszający i obfitujący w serdeczność czas. To bez wątpienia czas, kiedy ludzie dostrzegają dobro w innych, kiedy serca otwierają się na drugiego człowieka. W naszej placówce długo oczekiwany gość zjawił się z prezentami kilkukrotnie.

„W obliczu żłóbka rozumiemy, że tym co posila życie nie są dobra, lecz miłość, nie zachłanność ale miłosierdzie„ – powiedział papież Franciszek.
Wieczerzę wigilijną, którą w tym roku przygotowaliśmy wraz z wychowankami, aby móc spotkać się i połamać opłatkiem z ludźmi o wielkich sercach, niosących uśmiech i radość dla naszych podopiecznych, obchodziliśmy już 18 grudnia.

Uroczystość, rozpoczęła dyrektor Beata Jędra przywitaniem gości a następnie kontynuowaliśmy występem naszych podopiecznych z Jasieńca, zachęcając również gości do włączenia się w śpiew kolęd i pastorałek.
Niepowtarzalnymi gośćmi na tegorocznym spotkaniu Wigilijnym byli aktorzy z Teatru Polskiego w Warszawie, którzy w ramach akcji „ Teatr Polski Dzieciom na Gwiazdkę”, przypomnieli opowieść Jana Brzechwy pt. „Podróże Pana Kleksa”, wprowadzając wszystkich obecnych w nastrój pełen radości i uśmiechu a nawet czasu dzieciństwa.

Wychowankowie naszej placówki na łamach strony internetowej Domu Matki i Dziecka w Jasieńcu Iłżeckim Dolnym pragną podzielić się wspaniałą informacją. Uczestnicy konkursu XI edycji na „Kartkę świąteczną Wojewody Mazowieckiego” otrzymali dwa wyróżnienia. Kasia Łoboda (lat 10) i Kasia Suwała (lat 13) otrzymają od Organizatora konkursu Karty podarunkowe, a ich prace zostaną wysłane do najważniejszych osób w państwie. Największą jednak radością dla naszych wychowanek nie będzie otrzymanie prezentu, ale wizyta samego gościa, już z niecierpliwością go oczekujemy. Jednocześnie składamy gratulacje autorce zwycięskiej pracy – Natalii.