Kalendarz

P W Ś C P S N
« Sty   Mar »

Monthly Archives: Luty 2019

Tłusty czwartek to zdecydowanie najsłodszy dzień w roku, każdy łasuch może objadać się do woli. W Polsce jest to święto ruchome, jego data zależy od daty Wielkanocy, ale zawsze jest to ostatni czwartek przed Środą Popielcową otwierający ostatni tydzień karnawału. Jeden z przesądów głosi, że kto nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się wiodło przez cały rok. Biorąc sobie to stare powiedzenie do serca cały dzień królowały na naszym stole łakocie. Nasi podopieczni w tym dniu z wielkim zaangażowaniem podjęli się przygotowania pyszności. Dziewczynki naszykowały produkty, gniotły ciasto na faworki, a starsi chłopcy odpowiedzialni jak na wiek przystało zajęli się smażeniem. Przysmaki jeszcze dobrze nieposypane cukrem pudrem znikały z talerza zaraz po upieczeniu. Było dużo, słodko, tłusto, niezdrowo, ale za to bardzo smacznie.

Realizacja zadania publicznego: Zapewnienie opieki i wychowania dzieciom
przez organizowanie i prowadzenie placówki opiekuńczo – wychowawczej
.

Projekt pod tytułem: Zapewnienie opieki i wychowania dzieciom przez organizowanie i prowadzenie placówki opiekuńczo – wychowawczej – dotacja uzyskana od Powiatu Radomskiego.

Adresatami zadania są dzieci pozbawione właściwej opieki rodzicielskiej, bądź zastępczej zabrane z domu rodzinnego na mocy postanowienia sądu z terenu powiatu radomskiego i innych. Termin realizacji zadania w okresie od 01 stycznia 2019 roku do 31 grudnia 2022 roku określonego w umowie nr 5/2019 z dnia 10 stycznia 2019 r.

Zleceniodawca zobowiązał się do przekazania miesięcznie kwoty 3 428,00 zł (słownie: trzy tysiące czterysta dwadzieścia osiem złotych) na utrzymanie każdego dziecka skierowanego do Domu Matki i Dziecka przez Powiatowe Centrum Pomocy w Radomiu.

Wychowankowie z Domu Matki i Dziecka w Jasieńcu Iłżeckim Dolnym z filią w Starachowicach, wraz z wychowawcą uczestniczyli w dniu 01.02.2019 r. w wieczorze kolęd i pastorałek organizowanym przez Ognisko Muzyczne w Wąchocku.
Wychowanek naszej placówki Bartłomiej Dudzik, który jest uczniem Ogniska brał aktywny udział w spotkaniu, recytował wiersz o tematyce bożonarodzeniowej, grał na pianinie i śpiewał kolędę pt. ,, Dzisiaj w Betlejem.’’
Wieczór upłynął w uroczystej atmosferze, młodzież miło wspomina spędzony tam czas.