Kalendarz

Listopad 2018
P W Ś C P S N
« Paź

W dniu 6 maja wychowankowie naszej placówki uczestniczyli w widowisku XXI Turnieju Rycerskim. Dzięki darmowym zaproszeniom z Urzędu Miejskiego w Iłży mogli wziąć udział w jednej z największych imprez historycznych i rekonstrukcyjnych w Polsce. Rycerstwo nasi podopieczni postrzegali jako dziwnych „gości” poprzebieranych w sandały z rzemieniami i rycerskie zbroje. Subiektywnie oceniali rycerzy walczących w malowniczych ruinach iłżeckiego zamku.

Sceptycznie pochodzili do ich kunsztu co zapewne wynika z wpływu obecnych wartości jakie znają. Zachwyt w oczach dzieci pojawił się dopiero podczas pokazów konnych, sztuki wymagającej dużego nakładu pracy. Do serc przypadły im także pokazy artyleryjskie i głośne wystrzały z ręcznie załadowanych armat. Błysk w oku dało się też zauważyć podczas  pokazów sokolniczych. Podczas odpoczynku rycerzy wychowankowie mogli podejrzeć fragment średniowiecznego życia, przekonać się własnoręcznie jak inne, ciekawe a zarazem trudne wówczas było życie. Jesteśmy pewni, że tak spędzone popołudnie ukazało naszym podopiecznym obraz jakiego nie doświadczyli na lekcjach historii.

Bardzo serdecznie dziękujemy władzom miasta Iłża za możliwość uczestnictwa naszych wychowanków w tym wydarzeniu.