Kalendarz

Listopad 2018
P W Ś C P S N
« Paź

40 lat temu wierni kościoła chrześcijańskiego z wielką radością przyjęli wiadomość, że nowym ojcem świętym został Polak, metropolita krakowski, kardynał Karol Wojtyła. Aby uczcić to pamiętne wydarzenie nasi wychowankowie, wraz z innymi osobami sprawnymi inaczej wzięli udział w I Memoriale Sportowy im. św. Jana Pawła II, którego celem było uzyskanie dystansu 9665 długości w pływaniu i bieganiu, co symbolizuje czas trwania pontyfikatu naszego papieża.

Inaugurację memoriału w dniu 17.10.2018 r. rozpoczęto mszą świętą, której przewodniczył ks. Biskup Henryk Tomasik w Kościele pw. Św. Stefana w Radomiu a następnie udzielił, już na pływalni, błogosławieństwa wszystkim zgromadzonym na memoriale uczestnikom.

Pierwsza część zawodów odbyła się na pływalni Neptun w Radomiu, natomiast kolejna, aby dobiegać ten dystans, na terenie okolicznej szkoły podstawowej nr 4.

Podczas sportowego wysiłku pojawiły się nie tylko krople potu, ale szczególnie mnóstwo radości z podjętego wyzwania.

Inauguracją memoriału było otrzymanie z rąk Dyrektora Caritas Diecezji Radomskiej ks. Roberta Kowalskiego pamiątkowych dyplomów oraz medali.

Przez cały czas trwania imprezy towarzyszyły pieśni, które Jan Paweł II tak bardzo kochał.