Kalendarz

Styczeń 2019
P W Ś C P S N
« Gru

Święty Mikołaj to jak wszystkie dzieci doskonale wiedzą – postać starszego mężczyzny z białą brodą ubranego w czerwony strój, który wedle różnych legend i baśni w okresie Świąt Bożego Narodzenia rozwozi dzieciom prezenty. Dzięki sprawnej pomocy ludzi ogromnego serca w powszechnej świadomości zatarł się tradycyjny wizerunek Świętego Mikołaja.
    W naszej placówce przebywają przeważnie starsi podopieczni, którzy równie gorliwie oczekują na Św. Mikołaja. Wierzą oni w magię świętego, która polega na idei czynienia dobra, postrzegają postać Świętego Mikołaja nie jako konkretną osobę, ale człowieka o dobrym sercu. Wizyta ta to zawsze wzruszający i obfitujący w serdeczność czas. To bez wątpienia czas, kiedy ludzie dostrzegają dobro w innych, kiedy serca otwierają się na drugiego człowieka. W naszej placówce długo oczekiwany gość zjawił się z prezentami kilkukrotnie.

Zagościł w postaci: „Zielonego Mikołaja” – Przedstawicieli Stowarzyszenia Kibiców „Tylko Radomiak”. Nasi wychowankowie otrzymali cudowne upominki: słodycze, kosmetyki, owoce. Podarunki przybyły do naszych podopiecznych ze szkoły ze Skaryszewa. Na twarzach dzieci, zwłaszcza tych młodszych, zagościł uśmiech dzięki wspaniałemu Mikołajowi, który przy pomocy księdza i młodzieży z kościoła Św. Trójcy ze Starachowic zawitał w naszej placówce. Dzięki Wam darczyńcom nasi podopieczni spędzili wspólnie piękny czas, dziękujemy za radość wniesioną do naszego domu, za pamięć i okazane ogromne serce, za możliwość bycia w tych dniach razem.
    Dziękuję to za mało, Naszym Mikołajom po stokroć dziękujemy. Jesteście wspaniali.