W dniu 18 czerwca na terenie Schroniska dla bezdomnych kobiet w Radomiu przy ul. Zagłoby 3, prowadzonego przez Caritas Diecezji Radomskiej odbył się piknik integracyjny dla osób bezdomnych. Na imprezie serwowano m.in. kiełbaski i kaszanki z grilla, pachnący ciepły żurek, bigos, czy świeżutkie pączki. W wydarzeniu tym, jako wolontariusze aktywnie uczestniczyli pracownicy i wychowankowie Domu Matki i Dziecka. Wydawali posiłki przybyłym przechodzącym kryzys bezdomności, jak i innym zaproszonym osobom. Podczas pikniku, przy dźwiękach muzycznych przebojów, do zabawy i udziału w konkursach gorąco zachęcał nasz przyjaciel Mariusz (Kierownik Pedagogów Ulicy). Można było sprawdzić się w takich konkurencjach, jak np. przeciąganie liny, dzieci kontra dorośli, golenie na czas, skoki na skakance na czas, czy toczenie opony. Bawili się wszyscy, ci młodsi, jak i dorośli. Zwycięzcami również byli wszyscy. Uczestnicy otrzymali dyplomy i drobne upominki. Uroczystość wzbogacił występ wokalny Klaudii i Bartka – wychowanków DMiDz. Piknik zorganizowano przy udziale środków Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej i Caritas Diecezji Radomskiej w ramach programu „Pokonać bezdomność”.
Mamy nadzieję, że ten pierwszy piknik nie będzie ostatnim.