Boże Ciało czyli Uroczystość Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa to święto niezwykle radosne, które wypada zawsze 60 dni po Wielkanocy, w tym roku obchodziliśmy je 20 czerwca. Istotą Bożego Ciała jest uwielbienie dla Jezusa Chrystusa, który stał się człowiekiem a następnie oddał mu się w postaci chleba i wina. Jedną z najważniejszych tradycji tego święta jest procesja, która nie mogłaby się obyć bez sypania kwiatków przez dziewczynki pierwszokomunijne. Dzień Bożego Ciała był dla naszych wychowanków podwójnie ważny, bowiem połączony z uroczystą I rocznicą Komunii Świętej naszej Kasi. Odżyły w naszych podopiecznych radosne wspomnienia, które towarzyszyły im przed rokiem. Dziewczynka ubrana w komunijny strój, mogła upamiętnić dzień I Komunii Św., podziękować Bogu za miniony, pierwszy rok łaski Chrystusa ukrytego w Eucharystii. Wszyscy wychowankowie po uroczystej Mszy Św. połączonej z procesją zasiedli do wspólnego obiadu.

Kasi w tym ważnym dniu towarzyszyli dziadkowie, ciocia Edyta z mężem, mieszkańcy DMiDz, kadra placówki oraz zaproszone wychowawczynie bliskie sercu dziewczynki: Karolina i Magdalena. Pierwsza Rocznica Komunii Świętej to piękna okazja do wdzięczności za dar eucharystycznego chleba, uczucie to połączone z głęboką radością Kasi odzwierciedlają zdjęcia naszej wychowanki.