Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to magiczny czas bycia razem, to magia opleciona zwyczajami, tradycjami i wierzeniami, ludzie skłaniają się ku pojednaniu, gasną waśnie i spory, to czas kiedy wszystko może się zdarzyć, kiedy spełniają się życzenia. W dniu 13.12.2019 r. w naszej placówce odbyło się wspólne, uroczyste spotkanie wigilijne, w którym udział wzięli niemalże wszyscy nasi podopieczni, pracownicy oraz goście, a wśród nich m.in.: ks. Damian Drabikowski – zastępca Dyrektora Caritas Diecezji Radomskiej,

ks. Edward Mosioł – Proboszcz parafii pw. Matki Bożej Różańcowej w Jasieńcu Iłżeckim Górnym, Pani Jolanta Pilecka, pan Roman Saletra – przedstawiciel Nadleśnictwa Marcule, pani Agnieszka Makowska, pan Bernard Kapelański – przedstawiciele zaprzyjaźnionej firmy „Polkomtel”, pani Wioletta Koenig – Dyrektor Szkoły Podstawowej w Jasieńcu Iłżeckim Górnym, oraz aktorzy Teatru Polskiego w Warszawie. W przeniesienie się w rzeczywistość tego wiekopomnego wydarzenia sprzed 2 tysięcy lat pomogły nam jasełka przygotowane przez naszych wychowanków oraz wspólnie zaśpiewane kolędy. Po przedstawieniu głos zabrała pani Dyrektor – Małgorzata Sawicka, która serdecznie przywitała przybyłych gości, skierowała słowa uznania do dzieci i swoich pracowników. Następnie ks. Damian krótko przemówił do zebranych i jak nakazuje tradycja wzięliśmy opłatek do ręki i wspólnie podzieliśmy się nim składając sobie życzenia. Atmosferę pełną sympatii dopełniły słowa pani Jolanty, która opowiedziała nam o przygotowaniach do wizyty w naszym domu oraz o słodkościach, które dla naszych podopiecznych przywiozła. Głos zabrał także przedstawiciel Nadleśnictwa Marcule, dzieląc się z nami swą opowieścią. Następnie odbyło się przedstawienie wykonane przez aktorów Teatru Polskiego w Warszawie, nasi wychowankowie z przejęciem słuchali gości, którzy cudownie przenieśli uczestników spotkania w magiczny czas Świąt za sprawą „Opowieści Wigilijnej”. Magię spotkania dopełniły prezenty, które każdemu dziecku wręczyli przedstawiciele firmy „Polkomtel”. Nasi wychowankowie także przygotowali się do tego spotkania bowiem wykonali w okresie przedświątecznym – własnoręcznie, przepiękne choinki Bożonarodzeniowe. Dzieciaki włożyły mnóstwo serca i pracy w swe dzieła i z radością wręczyły je przybyłym gościom. Zwieńczeniem spotkania była wspólna wieczerza, na której nie mogło zabraknąć 12 potraw. Dziękujemy serdecznie wszystkim, którzy wzięli udział w tym spotkaniu. Tak miło spędzony czas wprowadził naszą placówkową społeczność w atmosferę radości budzącej się z przyjścia na świat naszego Pana Jezusa Chrystusa.