W środę 19 lutego nasi wychowankowie wraz z wychowawcą uczestniczyli w wyjeździe do Centrum Wspinaczkowego Grota w Radomiu. Jest to jeden z najwyższych obiektów tego typu w Polsce. Nasi młodzi uczestnicy wyjazdu w tym dniu z zaciekawieniem rozpoczęli swą przygodę na ściance wspinaczkowej, młodzież mogła zmierzyć się z wysokimi ścianami, poznać wspinaczkowe węzły, słownictwo, przetestować swoją odwagę.

Każdy wychowanek został wyposażony w odpowiednio dobraną uprzęż oraz poprawnie zapięte klamry. Nad bezpieczeństwem każdego dziecka w czasie zajęć czuwał instruktor oraz wychowawca placówki. Zajęcia na wysokości bardzo przypadły do gustu naszym dzieciom, wzbudziły w nich chęć zabawy i rywalizacji. Wyjazd na wspinaczkę oprócz świetnej zabawy dla naszych najmłodszych okazał się także idealnym sposobem na spożytkowanie energii. Dla jednych była to dobra zabawa, dla innych forma aktywności, a dla niektórych próba pokonania własnych słabości. Po niemalże dwugodzinnej wspinaczce młodzież wróciła do placówki bardzo zmęczona, ale też zadowolona.