W wyniku pandemii koronawirusa oraz związaną z nim koniecznością pozostania w domu powstała internetowa akcja z hasztagiem „#zostańwdomu”, której celem jest zmobilizowanie wszystkich do odpowiedzialnego zachowania wobec szybko rozprzestrzeniającego się wirusa. „#zostańwdomu” to apel, by nie traktować czasu wolnego jako okazji do imprez czy spotkań towarzyskich. Akcja zrzesza coraz większą grupę osób, w którą włączają się zarówno całe rodziny, jak i grupy sportowców, dziennikarzy, artystów czy polityków. Nasza młodzież, mimo zmęczenia wywołanego konieczną izolacją, zdecydowała przyłączyć się do akcji i w trosce o zdrowie własne, jak i swoich rodzin nie tylko pozostała w domu, ale też zachęca do tego innych. Ta trudna rzeczywistość, w której nasi podopieczni muszą się odnaleźć wywołała w nich jeszcze większą tęsknotę za najbliższymi, przyjaciółmi, a nawet za szkołą.

Młodzież naszej placówki z niecierpliwością wyczekuje powrotu do normalności i pomimo, że nie zawsze jest łatwo, to każdy stosuje się do zaleceń, ponieważ każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak potencjalnie niebezpieczne może być wyjście na zewnątrz. Nasza młodzież nie tylko podejmuje, ale również zachęca wszystkich do wspólnych aktywności – wyłącznie w domu.