W dniu 03.10.2020 r. podopieczni Domu Matki i Dziecka z filią w Starachowicach wybrali się z okazji pożegnania lata, a tym samym powitania jesieni, na wycieczkę do Marcul. Młodzież w Centrum Edukacji Przyrodniczej zwiedziła Arboretum, wielkie zainteresowanie, zwłaszcza wśród młodszych dzieci, wzbudziły zagrody ze zwierzętami. Podopieczni z ciekawością podziwiali piękne rośliny, największy zachwyt wywołał u dzieci pamiątkowy dąb św. Jana Pawła II, który po 14 latach od zasadzenia pierwszy raz w tym roku zaowocował. Wychowankowie chętnie zwiedzili skansen maszyn rolniczych, zobaczyli starą lokomotywę i wóz strażacki. Młodzież korzystała z urządzeń do ćwiczeń w plenerze, czynnie uczestniczyła w zorganizowanych zabawach: m.in. odbyło się przeciąganie liny, wyścigi w workach, konkurencje na czas.

Najważniejszym punktem wycieczki było wspólne ognisko, pieczenie kiełbasek, ziemniaków. Aura tego dnia bardzo sprzyjała naszym dzieciakom dlatego święto pieczonego ziemniaka nie mogło być bardziej udane. Pragniemy serdecznie podziękować Panu Tadeuszowi Misiak – Nadleśniczemu Marcul i Panu Radosławowi Koniarz – specjaliście ds. edukacji leśnej za możliwość spędzenia czasu wolnego w tak przyjemnym miejscu, gdzie króluje cisza i piękno naszej natury. To był niezapomniany wyjazd pełen przyrodniczych atrakcji.