Wychowanki Domu Matki i Dziecka w Jasieńcu Iłżeckim Dolnym z filią w Starachowicach odkrywają tajniki świata koni pod okiem instruktorów stajni „Urban Equestrian”. Nasze podopieczne podczas pobytu w stajni uczą się jazdy konnej od podstaw wraz z nauką czyszczenia i siodłania konia. Obcowanie z końmi ma ogromny, pozytywny na nich wpływ, dziewczynki uczą się dyscypliny, odpowiedzialności, sumienności, empatii. Konie to bardzo mądre i piękne zwierzęta, które bardzo szybko nawiązują więź z człowiekiem i od których można się bardzo wiele nauczyć. Jazda konna rozluźnia ciało, wzmacnia mięśnie, kręgosłup i nogi, wpływa pozytywnie na prawidłową postawę naszych dzieciaków korzystnie oddziałując nie tylko na ich ciało, ale również na ducha. Nauka jeździectwa to dla naszych dziewczynek radosne, niezapomniane chwile, a my jako opiekunowie jesteśmy szczęśliwi, że możemy uczestniczyć w rozwoju ich zainteresowań i pasji.