Kalendarz

Styczeń 2019
P W Ś C P S N
« Gru

Święty Mikołaj to jak wszystkie dzieci doskonale wiedzą – postać starszego mężczyzny z białą brodą ubranego w czerwony strój, który wedle różnych legend i baśni w okresie Świąt Bożego Narodzenia rozwozi dzieciom prezenty. Dzięki sprawnej pomocy ludzi ogromnego serca w powszechnej świadomości zatarł się tradycyjny wizerunek Świętego Mikołaja.
    W naszej placówce przebywają przeważnie starsi podopieczni, którzy równie gorliwie oczekują na Św. Mikołaja. Wierzą oni w magię świętego, która polega na idei czynienia dobra, postrzegają postać Świętego Mikołaja nie jako konkretną osobę, ale człowieka o dobrym sercu. Wizyta ta to zawsze wzruszający i obfitujący w serdeczność czas. To bez wątpienia czas, kiedy ludzie dostrzegają dobro w innych, kiedy serca otwierają się na drugiego człowieka. W naszej placówce długo oczekiwany gość zjawił się z prezentami kilkukrotnie.

„W obliczu żłóbka rozumiemy, że tym co posila życie nie są dobra, lecz miłość, nie zachłanność ale miłosierdzie„ – powiedział papież Franciszek.
Wieczerzę wigilijną, którą w tym roku przygotowaliśmy wraz z wychowankami, aby móc spotkać się i połamać opłatkiem z ludźmi o wielkich sercach, niosących uśmiech i radość dla naszych podopiecznych, obchodziliśmy już 18 grudnia.

Uroczystość, rozpoczęła dyrektor Beata Jędra przywitaniem gości a następnie kontynuowaliśmy występem naszych podopiecznych z Jasieńca, zachęcając również gości do włączenia się w śpiew kolęd i pastorałek.
Niepowtarzalnymi gośćmi na tegorocznym spotkaniu Wigilijnym byli aktorzy z Teatru Polskiego w Warszawie, którzy w ramach akcji „ Teatr Polski Dzieciom na Gwiazdkę”, przypomnieli opowieść Jana Brzechwy pt. „Podróże Pana Kleksa”, wprowadzając wszystkich obecnych w nastrój pełen radości i uśmiechu a nawet czasu dzieciństwa.

Wychowankowie naszej placówki na łamach strony internetowej Domu Matki i Dziecka w Jasieńcu Iłżeckim Dolnym pragną podzielić się wspaniałą informacją. Uczestnicy konkursu XI edycji na „Kartkę świąteczną Wojewody Mazowieckiego” otrzymali dwa wyróżnienia. Kasia Łoboda (lat 10) i Kasia Suwała (lat 13) otrzymają od Organizatora konkursu Karty podarunkowe, a ich prace zostaną wysłane do najważniejszych osób w państwie. Największą jednak radością dla naszych wychowanek nie będzie otrzymanie prezentu, ale wizyta samego gościa, już z niecierpliwością go oczekujemy. Jednocześnie składamy gratulacje autorce zwycięskiej pracy – Natalii.

Chrzest Święty to pierwsza łaska, jaką człowiek otrzymuje od Boga. Każdy rodzi się skażony grzechem pierworodnym, tylko poprzez Sakrament Chrztu Świętego możemy się oczyścić z tego grzechu. Od momentu przyjęcia chrztu człowiek niejako rodzi się na nowo, stając się dzieckiem Bożym. W dniu 17.11.2018 r. do grona ochrzczonych została przyjęta nasza wychowanka Małgorzata Basiak. Uroczysta msza święta odbyła się w kaplicy w naszej placówce.

W dniu 11.11.2018 r. odbył się III Ogólnopolski Turniej Domów Dziecka w Piłce Ręcznej w Warszawie. Wychowankowie naszej placówki mieli przyjemność uczestniczyć w nim już w zeszłym roku. Znając zatem jego charakter i przebieg jeszcze z większą ochotą przystąpili do rywalizacji, która odbywała się w tym roku w dniu szczególnym, bo w 100 – lecie odzyskania Niepodległości naszego kraju.

Miło nam poinformować, iż nasz wychowanek – Damian Suwała, zajął trzecie miejsce w konkursie plastycznym ,,Mój przyjaciel” zorganizowanym przez Stowarzyszenie Karuzela w Radomiu. Konkurs był skierowany dla uczniów szkół podstawowych, a jego głównym celem było podniesienie wiedzy i świadomości na temat zaburzeń ADHD, Zespołu Aspergera i Autyzmu oraz zmniejszenie dyskryminacji i wzmocnienie integracji między dziećmi.

Damian wykonał piękną pracę plastyczną, w której wykorzystał różne materiały (kredki, bibuła, papier kolorowy). W dniu 07.11.2018 r. w Radomiu odbyło się uroczyste wręczenie nagród i pamiątkowych dyplomów. Wychowankowi serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!

18 października 2018 roku obfitował w wydarzenia kulturalne. W tym dniu w Warszawie, na zaproszenie Fundacji „Po Drugie”, Dyrektor DMiDz – Beata Jędra wraz z pedagogiem i wychowankiem Bartkiem Dudzikiem, uczestniczyli w premierze książki i audiobooka „Dowód dojrzałości”.
W skrócie działania fundacji skupiają się na umożliwieniu powrotu do społeczeństwa młodzieży przebywającej w placówkach resocjalizacyjnych.

Podczas uroczystości miało miejsce spotkanie z autorami w/w książki, a znana aktorka Krystyna Janda odczytała fragmenty ostatniego rozdziału. Nie zabrakło wspólnych zdjęć i autografów. Każdy, kto chciałby przyłączyć się do akcji budowy domu dla samotnych matek prowadzonej przez Fundację „Po drugie”, może zakupić wspomnianą książkę i zasilić ten szczytny cel.

W dniu 18 października 2018 roku, w Warszawie na terenie dzielnicy Wawer, odbyła się kolejna już gala zorganizowana przez Fundację PolishOrphansCharity, pomagającą uzdolnionym artystycznie dzieciom znajdującym się w trudniejszej sytuacji materialnej.

Wśród zaproszonych gości nie zabrakło również Ambasadora Kanady.

Podczas gali,  uzdolnionym artystycznie  i manualnie dzieciom i młodzieży z terenu Mazowsza, wręczono stypendia w wysokości  1000 dolarów kanadyjskich, z przeznaczeniem na dalszy rozwój ich zainteresowań, pasji i  talentów. Wśród wyróżnionych kolejny raz znalazł się nasz wychowanek – Bartłomiej Dudzik.

Uroczystość został uświetniona występami stypendystów fundacji oraz koncertem Marcina Stycznia, który zaprezentował kilka utworów kanadyjskiego barda – Leonarda Cohena.

Bartkowi i pozostałym stypendystom serdecznie gratulujemy.

40 lat temu wierni kościoła chrześcijańskiego z wielką radością przyjęli wiadomość, że nowym ojcem świętym został Polak, metropolita krakowski, kardynał Karol Wojtyła. Aby uczcić to pamiętne wydarzenie nasi wychowankowie, wraz z innymi osobami sprawnymi inaczej wzięli udział w I Memoriale Sportowy im. św. Jana Pawła II, którego celem było uzyskanie dystansu 9665 długości w pływaniu i bieganiu, co symbolizuje czas trwania pontyfikatu naszego papieża.

W trosce o bezpieczeństwo i zgodnie z obowiązującymi przepisami rowerzysta powinien posiadać uprawnienia, czyli kartę rowerową. Nasi wychowankowie często aktywnie spędzają czas na świeżym powietrzu, uwielbiają ruch. Zarówno rolki jak i rower cieszą się ogromnym zainteresowaniem. Aby wzbogacić wiedzę i przygotować młodzież do bezpiecznego uczestnictwa w ruchu drogowym, jako rowerzysty, zostało zorganizowane szkolenie, które umożliwiło naszym podopiecznym możliwość zdawania egzaminu na kartę rowerową.

W dniach 07 – 12.08.2018 r. nasi wychowankowie wraz z opiekunami wzięli udział w letnim wypoczynku w górach. Zostaliśmy zakwaterowani w Białym Dunajcu w kwaterze prywatnej. Przez cały niemal okres pobytu towarzyszyła nam piękna, słoneczna pogoda. Wejście na Gęsią Szyję liczącą 1489 m.n.p.m., oczywiście w „asyście” przewodnika tatrzańskiego pana Janusza – było więc samą przyjemnością.  Schodząc z wierzchołka wzniesienia mieliśmy możliwość odpoczynku w rejonie „ Wiktorówek”, w okolicy kościółka pod wezwaniem Matki Bożej Królowej Tatr, gdzie poznaliśmy historię tego miejsca. Po zejściu z gór znaleźliśmy jeszcze siłę na spacer po „Krupówkach” – najczęściej odwiedzaną ulicą Zakopanego.